Majoránka 50g
Neodmyslitelné koření mnoha kuchyní. Majoránka stejně jako máta pochází z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), má 20-40 cm intenzivně vonící lodyhy, obvejčité listy a drobné růžové květy. Pochází ze Středomoří a západní Asie.
Je neodmyslitelnou surovinou v italské kuchyni do omáček, těstovin, na pizzu a pečenou zeleninu. V Řecku se používá do pokrmů souvlaki, pečených ryb a řeckých salátů. U nás se používá k dochucení bramborové a hrachové polévky, do gulášů a omáček, tradičních českých bramboráků, do selských omelet, luštěnin, obilovin. Využívá se v masném průmyslu k dochucení salámů a uzenin.
Z majoránky lze připravit i čaj, který lečí poruchy zažívání, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, odstraňuje křeče a celkově zklidní organismus. Dezinfekční koupele z majoránky mají hojivé účinky.